Charlottes matblogg

Anka med fikonsky

Publicerad 2011-10-13 08:00:00 i Huvudrätt, fågel,

Anka är precis lika lätt att laga som ox eller gris. Det ända du behöver är en stektermometer för att försäkra dig om köttets temperatur. Till ankan serveras en sås med smak av fikon och balsamico, och till detta stekt svamp och ugnsrostade cocktailtomater. En underbar huvudrätt, som passar de flesta (jag skulle vilja säga alla) i smaken.



ANKA MED FIKONSKY:
för fyra personer

600 g körsbärstomater
olivolja
2 tsk balsamicovinäger
2 ankbröst
1 msk honung
1 liter blandad skogssvamp (champinjoner och kantareller)
3 msk smör
1 nypa socker
salt och peppar

Halvera tomaterna och lägg i en ugnsfast form med snittsidan uppåt. Ringla över olivolja och strö salt och peppar. Rosta i ugn på 225 grader i ca 30-40 minuter. Ringla över balsamicovinäger och rör ihop till en röra.

Skär lite lätt i ankans fett rutigt. Gnugga in fettet med salt och peppar. Stek ankbröstets fettsida i smör på hög värme. Stick in en stektermometer i ankans tjockaste del och ringla honung över. Stek ankan i ugnen på 100 grader till en innertemperatur på 62-64 grader.

Stek svampen i rikligt med smör. Salta, peppra och sockra svampen. Låt svampen få riktigt med stekyta.

3 msk fikonmarmelad
3 dl kycklingbuljong
2 msk balsamicovinäger med fikonsmak
salt och svartpeppar
80 g smör
0,5 dl grädde

Blanda marmelad, buljong, vinäger i en kastrull och låt puttra tills hälften återstår. Krydda med salt och peppar, tillsätt smör och grädde. Om du vill ha såsen tjockare låter du den sjuda i ytterligare en timme.





Servera rätten på en vit tallrik och lägg upp som på bilden eller på ditt eget sätt. Strö lite färsk timjan över, det blir riktigt gott!

Kommentarer

Postat av: Anders

Publicerad 2011-10-13 08:38:03

Oj så Gott det ser ut!

Postat av: Kjersti

Publicerad 2011-10-13 10:06:58

Ser helt ljuvligt ut! Jag blir nästan hungrig fast jag precis stoppat i mig en dunderfrukost!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Charlottes matblogg

Detta är en blogg om fantasifull bakning och inspirerande matlagning. Recepten är tagna från receptböcker, inspirerande från andra matbloggar, men även påhittade av mig själv.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela